Eind april bezocht ik voor het eerst in mijn leven de Middellandse Zee. Ik had net iets boven Nice een appartementje gehuurd. Eén van de redenen om dit gebied te bezoeken, was dat in dit gebied veel soorten voorkomen, die elders in de Alpen niet voorkomen – en die ik dus nog niet eerder had gezien.
Mijn leukste vondsten presenteer ik in de vorm van een toptien!
1. Saites barbipes
Springspinnen zijn geweldig! Ze lijken zo knuffelbaar, kijken je recht aan met de vier ogen die naar voren gericht zijn (ze hebben ook nog 4 wat kleinere ogen om een compleet beeld rondom te hebben). Deze springsprin, de Saitis barbipes, vond ik in tuin van mijn vakantiewoning.
“Overwegend rondom bebouwing op muren en gevels, ook binnenin gebouwen. In het oorspronkelijke leefgebied, het Middellandse Zeegebied, ook op rotsen en steenplateaus.
In Nederland tot voor kort enkel als incidentele import bekend, maar recente waarnemingen indiceren dat populaties binnenshuis zich ook in Nederland voor meerdere jaren kunnen handhaven.”
Bron: waarneming.nl
2. Leptopus marmoratus
Op de eerste vakantiedag bezocht ik ’s ochtends de hoogvlakte van Caussols. Het was nog behoorlijk koud en er waren daardoor geen insecten zichtbaar. Daarom besloot ik maar wat onder stenen te zoeken. Daar trof ik deze opmerkelijke wants aan! Voor observation.org is het de eerste waarneming voor Frankrijk, maar een zoektocht op internet maakte duidelijk dat deze al wel in Frankrijk gevonden is. Of de wants zeldzaam of vrij algemeen is, is lastig te zeggen; maar het aantal waarnemingen is in elk geval zeer beperkt.
3. Vetkruidblauwtje
4. Een dozijn Argusvlinders!
Toen ik op 5 mei een wandeling maakte naar de ruïnes van Châteauneuf-Villevieille, werd ik verrast door de enorme hoeveelheden Argusvlinders. Een vlinder die in Nederland om “onduidelijke redenen” (maar vast en zeker habitatverlies en pesticiden) enorm is achteruitgegaan de afgelopen decennia. Zelf heb ik deze dagvlinder daardoor ook alleen nog maar in het buitenland gezien. De aantallen tijdens deze wandeling overstegen echter mijn verwachtingen – ze vlogen om me heen!
5. Blauwe ijsvogelvlinder
Bij de Gorge de la Loupe, nabij Grasse, zag ik meerdere van deze fantastische IJsvogelvlinders. Niet Kleine ijsvogelvlinder, die ik ook al wel in Duitsland heb gezien, maar de Blauwe, met een prachtige metaalblauwe glans.
6. Peirates stridulus
Deze roofwants komt in Nederland niet voor. Ik trof hem aan bij Châteauneuf-Villevieille.
7. Neottiglossa lineolata
Een grasschildwants, maar dan anders! Kenmerkend zijn de driehoekvormige, zwarte vlekken op het connexivum (de vlakke rand van de buik aan de achterzijde van de wants)
8. Cicindela maroccana pseudomaroccana
Het kostte enige tijd voordat ik de eerste loopkever had gevonden. Aan de oever van de Loupe (nabij Grasse) zaten meerdere van deze zandloopkevers (Cicindela)
9. Geel oranjetipje
In de Duitse Alpen had ik al gemerkt dat er allerlei soorten zijn die lijken op de Nederlandse, maar dan net even wat anders zijn, zoals de Bergbramensprinkhaan en de Bergluzernevlinder. In Zuid Frankrijk vloog, naast de normale Citroenvlinder (Gonepteryx rhamni), ook het familielid Cleopatra (G. cleopatra) rond. En naast het normale Oranjetipje (Anthocharis cardamines), zoals in Nederland te zien, komt ook het Geel oranjetipje voor!
10. Muurgekko
Eén van de soorten die ik hoopte te zien, was de muurgekko. Op een idyllisch strandje nabij Théoulle-sur-Mer zag ik iets wegglippen vanaf een rots. Toen ik – op behoorlijke afstand – weer iets dacht te zien, had hij me toch weer in de gaten. Ik heb nog een half uur gewacht, zittend op een rots, maar meer dan op bovenstaande foto liet hij zich niet zien.