Excursie Korte Duinen

Excursie Korte Duinen

Er is altijd wat nieuws te ontdekken

Op zaterdag 1 juni 2024 was er een excursie van de KNNV (Insectenwerkgroep Utrechtse Heuvelrug) in de Korte Duinen en het Monnikenbos waarbij ik als gids optrad. Ondanks toch zo’n honderd bezoeken aan dit gebied, lukte het toch om nieuwe soorten te vinden. Dat vind ik ook erg leuk van het zoeken naar insecten, er is altijd weer wat nieuws te ontdekken.

Voorbereiding

Een dag eerder was ik al in de Korte Duinen geweest, vooral om te kijken welke van de bijzondere soorten al te zien zouden zijn. Dat viel niet tegen; ik zag onder meer de volgende soorten.

* volgens waarneming.nl is p.juniperana slechts “zeldzaam”, maar ze wordt slechts zeer sporadisch gevonden. In de Korte Duinen heb ik deze nu vijf jaar op een rij gevonden!

De meest bijzondere vondst was een Tijmdikkopmot – Scythris potentillella. Deze micro zat redelijk dichtbij de mij al bekende locatie van de Eenstipdikkopmotten (S.empetrella, die soms ook éénkleurig kunnen zijn), maar dan in de Schapenzuring. Laat dat nou de waardplant van s.pontentillella zijn! Ook is deze een stuk breder dan de Eenstipdikkop.

De excursie

Toen ik zaterdagochtend naar de verzamelplaats reed, leek het weer een stuk minder dan de dag ervoor (en dan de voorspellingen – zoals de laatste tijd wel vaker het geval). Maar het was droog!
Met een leuke groep insectenliefhebbers, waaronder een mierenkenner, gingen we op pad.

Al gauw vonden we een Stomplijfroofvlieg, wat voor mij best speciaal is omdat dit in 2018, ook in de Korte Duinen, het eerste zeldzame insect was dat ik vond.

Stomplijfroofvlieg
Antipalus varipes
(zeldzaam)

Door de focus op mieren, zagen we bij een koepelnest van Behaarde rode bosmieren een Gewone mierenzakkever, een broedparasiet die een eitje in een mierennest gooit. Ook alweer een nieuwe soort voor mij!

In het stuifzand zag één van de deelnemers een vliegje, genaamd Tetanops myopina. Dit prachtvliegje was vorig jaar ontdekt door Jeroen Hoek als eerste waarneming voor de provincie op waarneming.nl. Het blijkt echter dat deze in 1958 al bekend was van de “Soesterheide” (en een recente, verrassende ontdekking in Tsjechië, ver van de verwachte habitat)

Tetanops myopina (zeldzaam)

Rups kleine vuurvlinder

Kleine vuurvlinder – Lycaena phlaeas (algemeen)

Ik dacht ter plekke dat dit een larve van een gaasvlieg of iets dergelijks zou zijn, maar het lijkt de rups van de Kleine vuurvlinder te zijn.

Jeneverbesbewoners

Ook typische jeneverbessenbewoners zoals de Jeneverbesrandwants, een Heidelieveheersbeestje, de Jeneverbeskielwants en de bijzonder kleine Oranje vlekpedaalmot lieten zich zien. Voor de Jeneverbesdwergbladroller was het kennelijk iets te fris. Ook de Eenstipdikkopmotten en Tijmdikkopmotten lieten zich weer zien.

Vliegend hert

Hoewel het – vast en zeker door het weer – wat lastig was om schildwantsen te vinden, vonden we wel een Zandschildwants, Gewone pantserwants en Bremschildwants. Toen we bijna terug waren vonden we terwijl direct boven ons een Raaf zijn zang liet horen, een Blauw vliegend hert (de meest algemene van de Vliegende herten) die in een mierenhoop verzeild was geraakt.

Bronnen

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *